سوالات متداول روانشناسی
بحران هویت نوجوانی چیست؟

در دوره نوجوانی افراد در حال گذر از دوره کودکی به بزرگسالی هستند و در این میان می‌خواهند هویت دلخواه خود را بسازند. از همین رو دائماً با این پرسش مواجه می‌شوند که “من کیستم؟” به همین خاطر است که شما در این دوران می‌بینید که فرزندتان می‌خواهد موضوعات مختلفی را تجربه کند و یا ارتباطات گوناگونی را با افراد دیگر برقرار سازد. اگر والدین در این مسیر نتوانند به درستی به فرزند خود کمک کنند و دائماً او را با محدودیت‌های مختلف مواجه سازند، فرد در نهایت به نوعی سردرگمی در هویت دچار خواهد شد و حتی در زمان بزرگسالی نمی‌تواند به شناخت درستی در مورد خود برسد.

فرزند من در دوران نوجوانی بسیار لجباز و یک‌دنده شده در حالی که در گذشته اصلاً چنین رفتارهایی را نداشته. می‌توانید در مورد علل بروز این رفتارها به من کمک کنید؟

بروز لجبازی در دوران نوجوانی می‌تواند علل مختلفی داشته باشد از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به تغییرات هورمونی بدن و نیازهای عاطفی متفاوت در این دوران اشاره کرد. در نتیجه لازم است که والدین با کسب شناخت بیشتر از ویژگی‌های دوران نوجوانی بتوانند همدلی و درک بیشتری از فرزند خود داشته باشند و ارتباط صمیمانه‌تری با او برقرار کنند. اگر احساس می‌کنید که در این زمینه دچار مشکل هستید و تعارض‌های زیادی را با فرزند نوجوان خود تجربه می‌کنید مراجعه به یک روانشناس متخصص در حیطه کودک و نوجوان می‌تواند به شما کمک کند.

فرزند نوجوانی دارم که مرا زیاد بوس می‌کند. چه باید بکنم؟

نوجوانان نیاز به عشق و علاقه بیشتری در این دوره دارند. فرزند شما با بوسیدتان، نیازهای عاطفی‌اش را تامین می‌کند. بهتر است مقاومت نکنید و شما هم صورتش را ببوسید، او را در آغوش بکشید و جملات محبت آمیز بگویید.

چطور رفتارهای نوجوانم را کنترل کنم تا بتوانم او را درست تربیت کنم؟

با او دوست باشید و حس اعتماد بین‌تان را زیاد کنید. با این کار، او به شما اعتماد می‌کند و بیشتر زندگی شخصی‌اش را برایتان تعریف می‌کند. درباره مسائل‌اش از شما مشورت می‌گیرد و می‌داند که شما حامی او هستید. همان طور که گفتیم کنترل مستقیم را فراموش کنید.

فارسی